Aktiviteter - Se seværdigheder

En stille rute – om jødetransporterne fra Smidstrup Strand

22. feb

Vi ser på samspillet mellem modstandsbevægelse, SOE og jødetransporterne. De danske modstandsgrupper satte gang i en storstilet redningsaktion, da det rygtedes, at tyskerne ville tage de danske jøder. Men helt almindelige mennesker hjalp også til.

Kvindernes liv og dronninger som regenter

25. feb

Kvinderne var med i samfundslivet på alle leder og kanter, som ansvarlige for hjem og familie, men også som ægtefæller og partnere for deres mænd. Især som enker kunne kvinder få stor betydning og magt. Jeg vil bl.a. se på Margrethe Sambiria.

Anerkendt fotograf – Casper Tybjerg – gæster Næstved Ny Fotoklub

25. feb

Casper Tybjerg er en meget anerkendt fotograf. Han viser og fortælle om nogle af sine bedste billeder, og giver konkrete fototekniske tips, og fortæller om, hvordan han laver sige billeder, som ofte er under særdeles komplicerede forhold.

Gratis

Foredrag – klimaændringer den danske vinkel 2019

26. feb

Foredrag i BIO Næstved ved professor i klimafysik Jens Hesselbjerg Christensen, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet. Foredraget streames fra Aarhus Universitet. Gratis entré.

Kom til oplæg om demens!

26. feb

Demensspecialist Inge Degn og Demensrådgiver Anette Rand vil denne aften fortælle om den Rullende Demensrådgivning, om demens generelt, og hvordan du som borger kan gøre en forskel.

Kina: Ven eller fjende?

26. feb

Drømmer Kinas præsident Xi Jinping om at true USA's position som eneste supermagt? Er han en ny formand Mao og ender vi med en ny kold eller måske varm krig? Kina: Ven eller fjende?

Iværksætteri i Praksis – forår 2019

27. feb - 19. jun

Drømmer du om at starte din egen virksomhed? Iværksætteri i Praksis er KURSET for dig, der gerne vil starte din egen virksomhed. Det foregår i Næstved over 15 aftener. Kurset giver dig rigtig gode værktøjer til et liv som virksomhedsejer.

Rundt om Putins Imperium – fra Baltikum til Langtbortistan

27. feb

Med god grund er landene omkring Østersøen optaget af Ruslands militære aktiviteter, og den trussel de måtte udgøre.

Foredrag: Putins Rusland – hvor bevæger Rusland sig hen?

27. feb

Foredrag v. Karsten Møller, pensioneret generalmajor og senioranalytiker med forskningsområde Rusland, Ukraine og Hviderusland. Hvor bevæger Rusland sig hen? Hvem er Putin, og hvem kan tænkes at afløse ham med tiden?

De ungarske soldater i Danmark – en glemt tragedie

1. mar

Der kom omkring 12.000 til Danmark i de første måneder af 1945. Hvad skulle de her? Hvad blev deres skæbne - og hvilken rolle var de tiltænkt i slutopgøret, når Danmark skulle befries fra den nazistiske besættelse?

Makroøkonomi – 1. del

4. mar

På Folkeuniversitetet Holmegaard-Suså i Fensmark er der foredrag v. Jesper Jespersen, Dr. Scient. Adm. Professor på RUC. Makroøkonomi - 1. del: Keynes det 20. århundredes makroøkonom: økonomi, politik og virkelighed.

Makroøkonomi – 2. del

5. mar

På Folkeuniversitet Holmegaard-Suså i Fensmark er der foredrag v. Jesper Jespersen, Dr. Scient. Adm. Professor på RUC. Makrokonomi - 2. del: Piketty og Jackson (med inspiration fra Keynes): Vækst, fordeling og bæredygtig udvikling i det 20. århundrede.

Historien om de britiske efterretningstjenester

6. mar

Allerede i begyndelsen af 1700-tallet var der dog "spioneri" - og vi hører om forfatteren til Robinson Crusoe, Daniel Defoe, som var en af dem der opbyggede et agentnetværk og forsynede London med efterretninger.

“Herre i eget Hus” ? – om den engelske befrielse af Danmark.

8. mar

Med den tyske kapitulation i Holland, Nordvesttyskland - og i Danmark, til Montgomerys tropper lå det i kortene at Danmarks befrielse var et engelsk anliggende, og vi blev dermed befriet af de Vestallierede.

Gratis

Foredrag – Ny teknik afslører hvalernes skjulte liv

12. mar

Foredrag i BIO Næstved ved professor i sansefysiologi Peter Teglberg Madsen, Institut for Bioscience – Zoofysiologi, Aarhus Universitet, som streames fra Aarhus Universitet. Gratis entré.

At leve med en hjerneskade – foredrag i anledning af den internationale hjerneuge 2019

13. mar

I anledning af den internationale hjerneuge 2019 inviterer ViSP i samarbejde med Hjerneskadecentret i Næstved til foredraget “At leve med en hjerneskade” Hør foredragsholder Kim Andersen og Kenneth Kinastowski fortælle om, hvordan man kommer videre.

Riget i Midten – Kina under Xi Jinping

13. mar

Kom og hør om tiden efter formand Mao Zedong, om generationsskiftet, om korruptionssagerne, kulturkampen, den militære oprustning og Kinas udenrigs- og sikkerhedspolitik, der omfatter meget andet end Tibet, Hongkong og Taiwan.

INDKALDELSE TIL GENERALFORSAMLING for Grøn Omstilling, – Agenda 21 og Klimarådet, Næstved

13. mar

Vi afholder ordinær generalforsamling onsdag d. 13. marts i Salen på Næstved hovedbibliotek. Men kom kl. 19:00 og bliv klogere på kommunens Klimaplan 2019. Kom og sæt dit præg på arbejdet med omstilling til bæredygtighed i Næstved kommune.

Foredrag: Dagsommerfugle i Næstved Kommune

14. mar

Forårets første sommerfugle er snart på vingerne. Kom og hør om og se hvilke sommerfugle man kan se i nærområdet med en portion tålmodighed og lidt viden. Foredragsholder er Kurt Ramskov Laursen.

“I seng med Fjenden” ? – om de tusindvis af danske piger, der blev kærester med en værnemagts-soldat.

15. mar

Men hvem var de, hvorfor, hvor mange var de, hvad med børnene? Var det jalousi eller national dåd som ramte pigerne? Spørgsmålene hober sig op, og denne aften forsøger vi ud fra en kvinde-historisk vinkel at komme rundt om et svært emne.

Gratis

Foredrag – Vores urolige klode

19. mar

Foredrag i BIO Næstved ved lektor i geofysik Bo Holm Jacobsen, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet, som streames fra Aarhus Universitet. Gratis entré.

KOM TIL BARSELS BREAK & FÅ EN LÆKKER GOODIEBAG!

20. mar

Barsels Break er et event, der tager dig med på en rejse igennem barnets motoriske udvikling. I år står fysioterapeutern Louise for indhold og værtskab af showet. Hun deler ud af sin viden og giver gode fif.

Historien om de russiske efterretningstjenester.

20. mar

På de fleste betydende russiske ambassader fik man udstationeret militære efterretningsofficerer med ansvar for efterretningsindhentning. Vi ser nærmere på indsatsen i de nordiske lande før og efter den 2. verdenskrig.

“Et cykeldæk og nogle rationeringsmærker”

22. mar

- sortbørshandel i krig og krise. Længe før tyskerne havde besat Danmark var der valutarestriktioner og forskellige begrænsninger der allerede i 1939 blev fulgt op med "Ekstraordinære foranstaltninger til sikring af landets forsyning af varer".

Generalforsamling Vestlandet4700

25. mar

Kom og hør om Lokalrådets arbejde til årets Generalforsamling. Men inden vil der blive fortalt om arbejdet med forskellige projekter i lokalområdet og vinsmagning.

Krise, pest og unionstid i senmiddelalderen

25. mar

1300-tallet bød på landbrugskrise og pest, og Danmark faldt fra hinanden i pantelen styret uden en konge. Den store folkedød medvirkede til en efterfølgende opgangstid og store ændringer i ejendomsforholdene.

Tibet: Besat eller befriet?

26. mar

Mange i Vesten har en romantisk forestilling om Tibet som et spirituelt paradis med et enkelt og ustresset liv. Mange kinesere har dog svært at forstå både Vestens fascination af Dalai Lama og modstanden mod Kinas tilstedeværelse i Tibet.

NATO-lande, Saudi-Arabien og det russiske AA-missilsystem S-400

27. mar

Vi dykker ned i den internationale våbenhandel, der i stigende grad sker som reaktion på den amerikanske dominans, og for eksempel må Sverige nu regnes for den største våbeneksportør - set i forhold til landets befolkningsmæssige størrelse.

William Morris – Al magt til skønheden

27. mar

På Folkeuniversitet Holmegaard-Suså holdes foredrag om William Morris v. Amalie Martinussen, Cand. mag. i kunsthistorie, ansat på Nivågård Samlingen. Udstillingen kan ses på Nivågård fra den 13. februar til den 16. juni.

Gratis

Åbent foredrag: Fra Dyssen til Hollywood og hjem igen

28. mar

Filminstruktør og manuskriptforfatter Tobias Lindholm, der er tidligere elev på Næstved Gymnasium og HF, fortæller om sin opvækst i Næstved. Om graffiti. vejen fra Dyssegårdsparken til Hollywood og hjem igen, og om Ungdomsskolen i 90’erne.

En Tysklandsbrigade? – norske og danske tropper i Nordtyskland

29. mar

Norge aftalte at sende en besættelsesstyrke på 5.000 mand til Tyskland i begyndelsen af 1947. Den britiske regering indgik i sommeren 1947 en lign. aftale, og under deres kommando indgik en dansk styrke på 4.000 mand, de blev udstationeret i Oldenburg.

Gratis

Foredrag – Exoplanets and Life in the Universe

2. apr

Foredrag i BIO Næstved ved professor i astronomi and astrofysik, Natalie Batalha, som streames fra Aarhus Universitet. Foredraget er på engelsk. Gratis entré.

Da yankee’erne måtte redde Europa – amerikansk efterretningstjeneste under og efter den 2. verdenskrig

3. apr

Central Intelligence Agency (CIA) blev oprettet i 1947 som led i reorganiseringen af USAs militære struktur, da den kolde krig var en realitet. Vi ser nærmere på CIA's virke på vore breddegrader og samarbejdet med de nationale efterretningstjenester.

Åbent Foredrag: Myterne om Wagner

4. apr

Tidligere kapelmester ved Det Kgl. Teater, Ove Krüger, giver sit bud på, hvor holdbare myterne om den kontroversielle kunstner, Richard Wagner, er.

Påskekrisen 1948 – fup eller fakta?

5. apr

Et forestående sovjetisk diplomatisk og/eller militært fremstød over for bl.a. Danmark medførte iværksættelse af danske militære og politimæssige beredskabsforanstaltninger. Men det viste sig at være grundløs. Men det intensiverede planerne om en alliance

Gratis

Foredrag – Når fysikkens stråler helbreder

9. apr

Foredrag i BIO Næstved ved professor i medicinsk fysik, Kari Tanderup, som streames fra Aarhus Universitet. Foredraget er på engelsk. Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Gratis entré.

Populisme – en trussel for demokratiet?

9. apr

På Folkeuniversitet Holmegaard-Suså i Fensmark holdes foredrag om Populisme v. Steen Nepper Larsen, Lektor ved DPU. Cand. mag. i historie og samfundsfag fra RUC.

Tropper til Korea? – Danmarks indsats i Korea-krigen

12. apr

Den nordkoreanske zone var besat af russerne og den sydkoreanske zone af amerikanerne. Flere års forhandling om et forenet Korea endte uden resultat, og koreanerne oplevede følgelig, at de to zoner blev omdannet til henholdsvis Nord- og Sydkorea.

Sverige overgiver sig aldrig!

24. apr

I forsommeren 2018 valgte den statslige svenske myndighed at husstandsomdele pjecen "Om KRISEN eller KRIGET kommer". Er de svenske forholdsregler hysteriske eller er de danske politikere og myndigheder snarere fodslæbende og naive?

A-våben på dansk grund under Den kolde Krig.

26. apr

Allerede under den 2. verdenskrig lykkedes det den danske ambassadør i Washington at overbevise amerikanerne om, at de skulle indgå en aftale om Grønland (herunder en baseaftale) med ham, som repræsentant for "De Frie Danske".

Seværdigheder

Gratis

Næstved Bibliotek

Der er fem biblioteker i Næstved Kommune under Næstved Bibliotek og Borgerservice: Næstved Bibliotek, Glumsø Bibliotek, Fuglebjerg Bibliotek, Fensmark Bibliotek og Korskilde Bibliotek. Der er Borgerservice på alle bibliotekerne.

Læs mere

Næstved Aftenskole

Næstved Aftenskole er en forening, som ofte arrangerer spændende foredrag for byens borgere.

Læs mere

Følg os på Facebook

Følg os på Instagram

Så mange oplevelser
har vi på siden lige nu

Husk også byens foredrag – eksempelvis på…