24 yndlingssteder i Næstved Kommune

24 familier viste deres yndlingssted frem i Næstved Kommune.

LÅGE 1: Axeltorv

Julekalender

Patricia bor i Næstved sammen med sin mand og børnene Viktor på 9 og Mille på 3 år. Hun er ikke i tvivl om, at torvedage på Axeltorv i Næstved City er yndlingsstedet i kommunen. Hver onsdag og lørdag året rundt kan man opleve torvedage på Axeltorv.

”Lørdag formiddag på torvet i Næstved er utrolig hyggelig – både med en veninde og med mine børn. Man glemmer alt om tid og sted og kommer helt ned i gear, når man går der på torvet og køber årstidens grønt, blomster og ikke mindst frisk fisk. Der er en god atmosfære og altid hyggelig stemning,” fortæller Patricia, som er født og opvokset i Næstved. Udover en kort afstikker til København, har Patricia altid boet i Næstved:

”Jeg er glad for at bo her. Min søn går på Holsted Skole, afdeling Suså, som vi er meget tilfredse med. Næstved City er hyggelig med caféer og gode muligheder for shopping. Og når vejret er dårligt, kan vi altid tage i Næstved Storcenter,” siger Patricia, som især har bidt mærke i én ting:

”Næstved har de senere år udviklet sig meget, og der er kommet mere liv i byen. Vi har fået Arena Næstved, og der er masser af fritidsaktiviteter for børn og unge. Det betyder alt sammen, at Næstved er en livlig kommune med alt, hvad man har brug for, når hverdagen skal fungere.”

LÅGE 2: Herlufsholmskoven

julekalender_anne_gregersen-3

Anne og Morten flyttede til Næstved fra Jylland for to år siden. De har købt hus i Næstved og venter nu deres første barn. Parret havde ikke boet her længe, før de fik øjnene op for det, de nu kalder deres yndlingssted i Næstved.

”Der er noget helt særlig eventyrligt over en gåtur i Herlufsholmskoven. Vi nyder at komme her på alle årstider. Skoven er så foranderlig, og hver gåtur er en ny oplevelse. Samtidig ligger skoven inde midt i byen, og kontrasten mellem natur og by er enestående,” fortæller Anne.

Parret, der er henholdsvis arkitekt og dyrlæge, mener, at Næstved har alt, hvad der skal til, både når der gælder karriere og fritid.

”Vi er super glade for at bo i Næstved. På trods af at vi kun har boet her i to år, har vi allerede fået en masse nye skønne bekendtskaber, og vi føler os rigtig godt taget imod – på trods af vores jyske dialekt! Afstanden til København er kort, når storbyen kalder, og vi kan hurtigt komme til skønne Karrebæksminde, når det er tid til en gåtur på stranden.”

”Vi synes, der er en masse fede kulturelle tilbud i kommunen – især indenfor teater og koncerter. Herudover er vi ret vilde med alle de fede vægmalerier rundt omkring i Næstved by,” siger Anne.

LÅGE 3: Suså Havn

Mærk Næstved julekalender

Brian på 50 år bor i Næstved sammen med sin kæreste. Han har boet i Næstved i 33 år og er ikke i tvivl om, hvad der er hans yndlingssted i Næstved – et sted, som findes små fem minutters gang fra City.

”Suså Havn er bare hyggelig, og der er en fantastisk stemning. Alle er parate til at hjælpe, hvis man har brug for det. Desuden holder Suså Havn den fedeste sankthansaften,” fortæller Brian, som elsker at starte sine sejlture i havnen:

”Vi bruger slæbestedet ved Suså Havn til at søsætte vores båd, når vi skal på sejltur. Herfra får vi den smukke tur gennem hele kanalen, videre til Karrebæksminde, og måske videre ud gennem Græshoppebroen på nye eventyr.”

Parret har netop solgt deres hus i Næstved, og i den forbindelse drøftede de, om de skulle bosætte sig i en anden kommune eller landsdel:

”Vi blev enige om, at vi har alt, hvad vi skal bruge i Næstved Kommune, så vi endte med at købe et andet hus her i Næstved,” siger Brian og på peger på Næstveds fordele:

”Næstved kan tilbyde stort set alt – skov, strand, vand, kultur, musik, caféer, restauranter og indkøbsmuligheder.”

LÅGE 4: Ungdomsprojektshuset JB10

mærk næstved julekalender

17-årige Linnea bor i Næstved sammen med sine forældre og storebror. Til daglig går hun på Næstved Gymnasium og HF. Ungdomsprojekthuset JB10 er Linneas absolutte yndlingssted i Næstved.

”Jeg går altid hjem fra JB10 med en gennemgående følelse af lykke. En følelse, der bunder i glæden over et sted, der er drevet af ufatteligt søde mennesker, der helt frivilligt og på meget dedikeret vis donerer deres fritid til at skabe mere (ungdoms)kultur og mangfoldigt sammenhold i Næstved,” fortæller Linnea og tilføjer:

”JB10 er et fristed, hvor ingen af møblerne er ens, hvor kunsten på væggene er skabt af lokale hænder, og hvor enhver sjæl er velkommen, så længe man bidrager med god stemning. Det er alt for fedt for alle os; de kreative, krøllede og lidt flippede hoveder, at vi har et sted at mødes og samarbejde. ”

Linnea flyttede til Næstved i 2013, og det er noget af det bedste, der er sket i hendes liv.

”Næstved et fedt sted at bo, når man er ung, fordi der er et stærkt kulturliv for unge, bl.a. via Ungdomsskolen, Talentskolen, JB10 og ungdomsuddannelserne. På Næstved Gymnasium er der rig mulighed for at tage del i frivillige aktiviteter, uanset om man interesserer sig for drama eller matematik eller alt derimellem. Jeg tror simpelthen, at noget af det bedste, der er sket i mit liv, er, at jeg flyttede til Næstved og fandt mig til rette i disse produktive fællesskaber, der er blevet helt uundværlige for mig.”

Låge 5: Bikeparken

julekalender mærk næstvedDen 11. juni 1997 var en helt særlig dag for Jette Elisa Tønnesen. Hun var 20 år og flyttede fra Århus til Næstved. Den dag i dag bor hun stadig i Næstved med sin mand Kenneth Larsen og drengene Valdemar på 6 år og Sebastian på 11 år.
Familien er meget glade for at bo i Næstved:

”Der er masser af skøn natur, skov og strand tæt på, dejligt byliv med en aktiv Cityforening og et storcenter,” fortæller Jette.
Familien har især ét sted, som de foretrækker, når de trænger til frisk luft og bevægelse: Næstved Bikepark.

”Vi synes, det er fedt at cykle og nyder at komme i Bikeparken, hvor vi kan udfordre os selv og få pulsen op,” siger Jette.

Banen er udstyret med alt fra små til store hop, sving, pumptrack, mountainbike spor, trick hop og sidepladser med udsigt over hele banen. Så der er masse muligheder for både nybegyndere og erfarne.

LÅGE 6: Munkebakken

Den rejser sig stolt over byen, og udsigten er intet mindre end forrygende. Munkebakken i hjertet af Næstved er Matilde Rostgaard Cantors foretrukne sted.

Her kan man både komme ned i gear, motionere, betragte byen fra udkigstårnet, holde picnic og sågar fester – og minderne vælter frem for 35-årige Matilde, når hun bevæger sig op på toppen:

”De mange minder; sidste skoledag tilbage i 1998, hele historien om munken og bakken. Alt det gør Munkebakken til mit yndlingssted i Næstved.”

Tidligere var der en allé af elmetræer på Munkebakken, men træerne overlevede ikke elmesygen, og senere opstod idéen om at udskære skulpturer af de døde træer. I 1998 blev der udskåret munke af de døde elmetræer. Munkene havde dog en begrænset levetid, og derfor besluttede Næstved Byråd i 2004 at forvandle munkene i træ til bronzeafstøbninger. Bronzemunkene kan i dag ses på Munkebakken.

Matilde har boet i Næstved, siden hun var fem år, og alle årene har Næstved været et godt sted at bo.

”Da jeg var yngre, kom mine veninder og jeg på en café i Grønnegade. Det var en dejlig tid med et fantastisk sammenhold blandt unge mennesker på tværs af folkeskolerne. Jeg husker også, at der var mange fritidsinteresser og aktiviteter i sommerferien,” fortæller Matilde, som i dag bor i sammen med sin kæreste Rasmus.

LÅGE 7: The Old Irish Pub

28-årige Signe Schøn Jensen bor i en treværelses lejlighed i Næstved sammen med sin bedste ven. Signe er født og opvokset i Næstved, og med undtagelse af nogle enkelte år udenbys har Signe altid boet i Næstved.

”Næstved er et rigtig dejligt sted at bo. Man føler sig hjemme og afslappet her – vi har det hele. Vi kan tage på stranden, i skoven og andre dejlige steder i naturen. Men vi har også byliv, både i dagtimerne og om natten,” påpeger hun.

Og lige præcis i de sene aften- og nattetimer indfinder Signe sig ofte på sit yndlingssted i Næstved: The Old Irish Pub.

”Det er et rigtig hyggeligt sted. Jeg er ikke til diskoteker, men jeg vil stadig gerne have muligheden for at danse. Jeg synes, Old Irish er en god blanding af det hele. Det er stedet, hvor vi går hen, hvis vi skal have en festlig aften eller bare have en enkelt drink. Det er også vildt hyggeligt at se fodbold på pubben,” siger Signe, som til daglig er bygningskonstruktør, en uddannelse man kan tage lige her i Næstved.

Låge 8: Gavnø 

Hvad har Gavnø og skatermiljøet tilfælles? Ikke meget skulle man måske mene. Og så alligevel. Spørger man 20-årige Frederik Christian Hartvig Jensen, er Gavnø den perfekte kombination af ro og god natur for skatere.

”Jeg nyder at være i naturen – at være i ét med den og med mig selv. At meditere og være i harmoni med mig selv er noget jeg bruger en del tid på ved siden af min træning. Naturen, der er ved Gavnø, er fantastisk. At sidde ved stenbroen og kigge udover vandet er noget for sig selv. Larmen fra trafikken er svær at høre derude. Der er stille og fredfyldt. At gå igennem slotshaven om sommeren og se de mange blomster er fantastisk. Så mange farver og dufte som blomsterne afgiver. Det er fredfyldt. Ingen larm og ingen stress. Bare fred og ro. Noget der er svært at finde i dag. Det er grunden til, at jeg værdsætter Gavnø så meget,” fortæller Frederik, som flyttede til Næstved som fireårig og har lige siden følt sig forbundet til byen. I sin fritid træner han parkour, dans, kampsport, løb og fitness. Udover det underviser jeg også i parkour på Næstved Ungdomsskole.

”Jeg nyder at bo i Næstved. Jeg elsker dens kultur, og så er den rolig i forhold til så mange andre byer. At gå igennem Næstveds gader er fedt. Takket være Næstved Ungdomsskole har vi fået lavet nogle fede graffitivæge rundt omkring. Når man er ny i Næstved, ved man ikke, hvad man møder rundt om det næste hjørne. Jeg synes, at Næstved er flot. Og om aftenen, når jeg ser Næstved fra et højt punkt, er det noget helt særligt. Det handler bare om at se skønheden i det, der er foran en. Byen har masser af gode værdiger og muligheder. Vi skal bare gribe dem, når vi ser dem.”

LÅGE 9: Vandtårnsbakken

Danmarks største ås ligger i Næstved. Åsen strækker sig mellem Næstved og Mogenstrup og er ca. 10 km lang. Åsen blev skabt af aflejringer af smeltevand, da isen fra sidste istid trak sig tilbage.

På åsen i Næstved ligger forskellige bakker, bl.a. Vandtårnsbakken. Her kan man gå ture, nyde stilheden midt i byen, kælke om vinteren eller bare nyde den fænomenale udsigt.

Mikael Kastrup Hansen elsker denne bakke:

“Vandtårnsbakken har altid stået rå og vild og har ikke ændret sig meget. Jeg legede der tit som barn og nyder at gå der på alle tider af året og nyde udsigten over hele min fantastiske by,” fortæller Mikael, der er 44 år og altid har boet i Næstved.

“Det er rart, trygt og bekvemt. Skole, institutioner og fritidstilbud ligger tæt på hjemmet,” siger Mikael og tilføjer “Næstved er tæt på næsten alt: Skov og strand, og så har vi kun en time til hovedstaden.”

LÅGE 10: Parkour i Rådmandshaven

Simon Regin Svendsen er 25 år og bidt af parkour. Så meget at han underviser i det. Derfor er han helt vildt med det såkaldte rail-stativ, som han har været med til at få opstillet i Rådmandshaven midt i Næstved, og som altså kan benyttes til parkour.

”Når mine hænder griber om et rail, og mine tæer møder småstenene under mig. I det øjeblik føler jeg mig fri. Her er altid god stemning fra andre, der bruger stativet. Masser af styrketræning, parkour og leg,” fortæller Simon, som har boet i Næstved i hele sit liv.

”At bo i Næstved er fantastisk, fordi her er plads til alle typer. Jeg har altid følt mig hjemme her. Hvad enten det har været oppe på Ungdomsskolen eller i arbejdsøjemed. Hvis man leder efter det, er der altid noget at foretage sig,” siger Simon og tilføjer:

”Næstved er god kommune at bo i, fordi jeg som ung har følt mig hørt. Jeg og venner har haft kæmpet for noget, og så er det lykkedes. Blandt andet med at få sat Rail-stativet op i Rådmandshaven. Der har altid været hjælp at finde.”

Til sidst har Simon en lille opfordring til næstvederne:

”Jeg vil ønske Næstved en glædelig jul og opfordre alle til, som minimum, at hænge sig i stativet, når de går forbi i Rådmandshaven; ung som gammel. Det er godt for ryggen,” afslutter Simon med et stort smil.

LÅGE 11: Grønnegades Kaserne

“Grønnegade Kaserne er mit yndlingssted i Næstved, fordi der er så meget historie samlet på så lille et sted. Kigger man nærmere på murstenene på bagsiden af Ny Riddehus, kan man se soldaternes initialer, årstal og den deling, de var med i. I nogle af brostenene bag Vershuset kan man se skrabemærker fra, hvor hestene stod, når de blev vasket eller sadlet op. Indenfor på Vershuset findes stadig en enkelt saddelknage fra de gamle hestebåse. Man kan med god fantasi stadig fornemme stemningen fra soldaterne og de flotte heste.”

Der er ingen tvivl. Grønnegades Kaserne er favoritstedet for 26-årige Amanda Linnea Millard Jørgensen. Hun kender stedet ud og ind, elsker historiens vingesus og kender alt til, at tre populære, gamle danske film er blevet optaget på området: “Frk. Nitouche”, “Hurra for de blå Husarer” og “Babettes Gæstebud”.

“Man kan i disse film se, hvordan området har udviklet sig gennem alle årene. Jeg er selv uddannet fra Grønnegade Teater som Teatertekniker, så jeg er kommet der næsten hver dag i fire år,” fortæller Amanda, som har boet i Næstved det meste af sit liv. Hun har boet andre steder for at uddanne sig, men er altid vendt hjem.

“Jeg elsker at bo i Næstved og kan ikke forestille mig at skulle bo andre steder. Man kender de fleste, og som tjener på Burger Anarchy ser jeg tit mine gamle skolekammerater eller lærere, eller folk jeg bare ikke har set i lang tid. Der er stort set ikke den gade, jeg ikke har været i, og man ved, hvor alting er, og hvad der er værd at se, hvis man skal vise udefrakommende rundt. Jeg foreslår altid en tur op i udkigstårnet på Munkebakken ved aftentid – det ser så smukt ud,” beretter Amanda

“Det er fantastisk, som vi udvikler byen hele tiden, med nyt Campus, graffiti på kedelige bygninger og et rigt byliv, men vi skal samtidig passe på, at vi ikke mister vores 882-årige historie. Vi har en spændene historie, og vi kan gøre meget mere for at vise den frem,” mener Amanda.

Låge 12: Næstved Stadion

”Næver forever, you’ll never walk again. We love you Næææstved”

Når de grønne kæmper for tre point på Næstved Stadion, kan man regne med én ting. 37-årige Søren Skovgaard Larsen er til stede. Som mange andre næstvedere holder han med sit hold i med- og modgang, og derfor er netop stadion i Næstved Sørens yndlingssted:

”Hele mit liv har det været en tradition, at når de grønne fra Næstved spiller, er jeg på stadion. Sådan har det været, lige siden jeg var barn, hvor min farfar ofte tog mig med. Det er et fast mødested for rigtig mange mennesker med rigtig mange forskelligheder. Lige fra politikere, erhvervsdrivende, pensionister, arbejdere, kontanthjælpsmodtagere, handikappede og ikke mindst børn med drømme om selv en dag at blive en del af holdet. Alle har én ting til fælles; fodbolden. Og mange er som mig kommet der i mange år og har oplevet både op- og nedture og har en masse minder derude fra.”

Søren har boet i Næstved hele sit liv, og det er der en god forklaring på:

”Det er rart og trygt at bo i Næstved – en by i en nogenlunde tilpas størrelse med byliv, storcenter og sportslige aktiviteter og tilbud, og alligevel ikke større, end der også er natur og grønne områder som strand, skov og så videre,” påpeger Søren, som også mener, at der er god plads til udvikling i Næstved:

”Heldigvis ser det ud til, at vores lokale politikere med et roligt tempo får sat nogle nye ting i søen for en god fremtid for byen, fx i form af Arena Næstved og et muligt badeland, som rummer nogle fantastiske muligheder for fremtiden.”

Låge 13: Susåen

47-årige Christian Willer har en gylden opskrift på at komme ned i gear efter en hektisk arbejdsdag: Sæt madding på kroen og tag med ud og fisk.

 Sammen med sin familie bor han på tæt på Gavnøvej i Næstved, og når han kommer hjem fra sit arbejde som skifteholdsleder på Haribo Lakrids findes der ikke noget bedre end at prøve at fange aftensmaden selv:

Når jeg kommer hjem fra job, nyder jeg at gå med fiskestangen i hånden, de fem minutter det tager at gå ned til den gamle Suså. Der er chance for at møde havørnene, isfuglen og fiskehejren, og det er bestemt et lækkert syn. Men det bedstes er, at jeg lige får landet og får ro på oven på en, til tider, hektisk arbejdsdag,fortæller Christian, der bor sammen med sin kæreste Camilla, deres dreng Mads og hver anden weekend Christians børn Cecilie og Alexander.

Christian flyttede til Næstved fra Vejle i 1986 og har siden været forelsket i Næstved:

Jeg synes, det er en dejlig by at bo i, med gode handelsmuligheder, tæt på naturen og masser af aktiviteter. Ikke mindst sport. Næstved kommune rummer alt, hvad man kan tænke sig af muligheder.

Låge 14: Axeltorv

64-årige Marion Skley er tysker og flyttede til Næstved for 13 år siden, fordi hendes mand var fra Næstved. Desværre gik Marions mand pludselig bort for tre år siden. Det får dog ikke den tidligere realskolelærer til at flytte til Tyskland igen.

“Jeg flytter ikke tilbage til Tyskland, fordi jeg elsker min lejlighed, alle de gode minder og også det her dejlige, lille land,” siger Marion, som især er forelsket i Axeltorv i hjertet af Næstved:

“Axeltorv har været mit yndlingssted, siden jeg flyttede til Næstved. Her sad jeg ofte sammen med min mand, mens han fortalte mig om sin hjemby,” fortæller Marion, som er medlem af Facebook-gruppen “Gamle Næstved”.

“Når jeg sidder på torvet, forstiller jeg mig, hvordan Næstved så ud i gamle dage. Det er ligesom et rejse tilbage i Næstveds historie,” forklarer Marion, som er blevet stor fan af byen.

“Jeg elsker at bo her i Næstved, fordi Næstved er en dejlig by med næsten alt, hvad jeg behøver. Jeg har et godt socialt netværk og føler mig rigtig hjemme her,” fortæller Marion, som endda hjælper med at trække turister til Næstved:

“Jeg gør altid god reklame for Næstved blandt mine tyske venner, som måske har haft deres fordomme. Næstved er nu blevet et yndet rejsemål for min familie i Hamborg og Berlin – de holder alle meget af Næstved.”

Låge 15: Kongebryg

Hver fredag kl. 18 inviterer Kongebryg i Næstved til fredagsbar med livemusik og gratis entré. Desuden brygger Kongebryg deres egne øl og udgør dermed et af Næstveds mikrobryggerier.

41-årige Heino Andersen har altid boet i Næstved og Toksværd. I sine unge år var han en del af Næstveds graffiti-kultur. I dag er han vild med Kongebryg og de iværksættere, der står bag:

“Kongebryg er et hyggeligt og utraditionelt spillested og mikrobryggeri i Næstved. Det bidrager med et kulturelt indspark,” siger han og tilføjer: “Jeg har haft et par musikalske oplevelser dér, som jeg ellers ikke ville have fået. Jeg støtter gerne op omkring de lokale iværksættere.”

Heino Andersen mener, at den anerledes kultur netop er én af Næstved Kommunes forcer.

“Næstved Kommune bidrager med en masse anderledes kultur, fx Næstved Kunstby, JB10 og Get Down,” siger han og henviser dermed til de jams og foredrag, som Næstved Ungdomsskole står bag om hiphop-kulturen.

 

Låge 16: Living Yoga

”Living yoga er mit yndlingssted, fordi der er plads til alle, lige meget om man er ny i yogaens verden eller garvet yogi.”

24-årige Mynte Søndergaard er studerende og flyttede til Næstved for fire år siden. Hun elsker at komme i Det Røde Pakhus, hvor Living yoga holder til.

”Stedet emmer af hygge, som kan mærkes, lige fra man går ind ad døren. Der er store flotte træbjælker, som for mig giver stedet et rustikt og hyggeligt look,” siger Mynte og tilføjer:

”Line og Anne, som er ejere af Living Yoga, er to skønne kvinder, som har skabt dette fantastiske sted og fyldt det med en kærlig sjæl. Jeg elsker at komme der, fordi yogaen giver mig mulighed for at komme ud af hovedet og ned i kroppen. Og så tilbyder de mange forskellige yogaformer, så der er noget for en hver smag,” siger Mynte, som er særligt glad for bikram yoga i 40 graders varme.

”Der er en særlig energi blandt yogierne, som jeg er helt vild med. Living yoga er et fantastisk rummeligt sted,” forklarer Mynte, som også er blevet meget glad for at bo i byen:

”Jeg er glad for at bo i Næstved, fordi der er aktiviteter for enhver smag, om man er barn, ung eller gammel. Byen er hyggelig året rundt, og så er den er fyldt med flotte bygninger og hyggelige caféer.”

Låge 17: Sct. Peders Kirkeplads

Lige fra hun blev født på Næstved Sygehus har 68-årige Anne Steen boet i Næstved. Og det bliver hun aldrig træt af:

”Næstved har storbyens puls og provinsens charme. Man er tryg ved at færdes overalt i kommunen. Og det er dejligt, at man næsten altid møder nogen, man kender,” påpeger Anne, som også mener, at Næstved er en god pendlerby.

”Jeg har gennem mit arbejdsliv haft job i Ringsted, Roskilde og København. Men jeg har aldrig haft lyst til at bosætte mig der, hvor min arbejdsplads var – i stedet foretrak jeg at pendle frem og tilbage,” fortæller Anne, som elsker kommunens mange facetter.

”Jeg er vild med naturen og alle de kulturelle tilbud kombineret med shoppinglivets glæder i vores smukke, hyggelige Middelalderby.”
Især Sct. Peders Kirkeplads får Anne til at mærke historiens vingesus:

”Sct. Peders Kirkeplads oser af historisk charme, hvor både Sct. Peders Kirke og Boderne er smukke, velbevarede vidnesbyrds om, at Næstved er en Middelalderby. Samtidig er det meget interessant og lidt sjovt at tænke på, at netop Boderne er de første og længste rækkehusbebyggelser fra Middelalderen i Danmark.”

Boderne blev fredet i 1918. I dag benytter Næstved Museum boderne til udstilling af især keramik fra bl.a. Kähler og Holmegaard Glasværk.

”Sct. Peders Kirke har også altid fascineret mig. Tænk, at kirken for første gang nævnes i et klosterstiftelsesbrev fra 1135 fra Peder Bodilsen – ham, der er til hest på Hjultorvet som Danmarks mindste rytterstatue,” siger Anne og tilføjer:

”Sct. Peders Kirke betragtes af mange i dag som den smukkeste, gotiske købstadskirke i Danmark. Det kan vi da også være stolte af her i Næstved!”

Låge 18: Rønnebæk Fælled

Vest for Fruens Plantage i Næstved ligger Rønnebæk Fælled. Her kan man kan opleve rådyr, fasaner, klokkefrøer og store flokke af fugle, som øver sig i at tage på træk. Udsigten bliver ikke bedre, hvis man spørger 52-årige Jan Richard Hansen:

”Rønnebæk Fælled er mit yndlingssted i Næstved – primært fordi det er en del af min daglige udsigt fra vores have. Man kan se langt eller kort, alt efter hvor man vender blikket hen. Man kan se skov og eng og følge naturens farveskift hen over året – kønnere kan det næsten ikke blive. Man kan opleve dyrelivet på tæt hold med både rådyr, fasaner og mange andre repræsentanter fra dyrelivet, og ikke mindst se de berømte klokkefrøer. Man kan opleve trækfuglene træne i store flokke sidst på sommeren, før de skal syd på – en slags mini sort sol,” fortæller Jan og tilføjer:

”Det er en fredelig oase, stort set uden trafikstøj, men som samtidig er tæt på byen. Der er masser af muligheder for at få frisk luft, både på gåture og løbeture ad anlagte grusstier langs den gendannede Rønnebæk, som snor sig langs skoven. Der er også muligheder for at benytte veje og stier i de nærliggende skove. Ligeledes nyder både min kone Karin og jeg at tage vores mountainbikes frem og nyde naturen bl.a. i Fruens Plantage.”

Jan har boet et Næstved Kommune i fem år, og det er han yderst tilfreds med:

”Her kan man være tæt på både by og land uden at skulle transportere sig ret langt. Der er alle de muligheder, man kan ønske sig i selve byen Næstved – både centrum og i Næstved Storcenter. Her er byens centrum dog absolut vores favorit, mest på grund af de små hyggelige gader, hvor der er god variation af forskellige butikker og caféer. Der gøres også meget for at få byen til at fremstå attraktiv – bl.a. med de nyligt udført gavlmalerier, som i den grad pynter. Der er gode muligheder for at dyrke både kulturelle og sportslige aktiviteter. Ovenstående støttes op med jævnligt tilbagevendende tiltag, såsom City Night og Kulturnatten, hvilket virkelig løfter stemningen i bymidten!”

Låge 19: Ydernæs

44-årige Pernille Bladt Romme elsker at gå tur på naturskønne Ydernæs med sine tvillingedrenge, sin mand og og deres hund.

”Ydernæs er en skøn perle med både vand, udsigt og lidt skov, hvor man både kan finde ro og sørme også brombær,” forklarer Pernille, der har boet i eller omkring Næstved i hele sit liv.

”Næstved er min hjemby. Når man har boet her altid, er det på en gang en stor by med liv og muligheder, og en lille by, hvor man næsten ikke kan gå en tur i byen, uden at møde nogen man kender.”

 

 

 

 

Låge 20: Næstved Station

”Det er godt at bo i Næstved. Der er masser af grønne områder og tiltag for ungerne.”

Mads Sabroe på 42 bor i Næstved min sin hustru og børnene Laus, Ina og Liv. Næsten hver dag kommer han på Næstved Station, og det bliver han aldrig træt af.

”Næstved Station er det sted, jeg kommer stort set hver dag, da jeg pendler til Glostrup. Det er stedet, jeg tager afsted fra, men også det sted jeg plejer at blive hentet af familien,” siger Mads til tilføjer: ”Og så er det også et yderst fotogent område.”

Mads har boet i Næstved i 13 år og brænder for at vise Næstved frem fra sine flotteste sider. Han står bag hjemmesiden madssabroe.dk, hvor han viser sine smukke fotografier frem.

 

 


Låge 21: Næstvedhallerne

68-årige Bent Christensen er formand for Næstved Senior Motion. Han bruger derfor meget af sin tid i Næstvedhallerne, som er hans yndlingssted i kommunen.

”Det er dejligt at bo i Næstved, hvor man også i den tredje alder har rig mulighed for at finde interesser som forskellige sportsaktiviteter, biografer, teater og en masse andre kulturelle oplevelser,” mener Bent, som er pensioneret skattechef. Han flyttede til Næstved, da han var fire år gammel og har gået hele sin skoletid i Næstved.

”I mit voksne liv har jeg boet 10 år i anden by, men jeg vendte tilbage til Næstved, som er en skøn by med masser af muligheder for at udøve sport og få kulturelle oplevelser. Det er en god handelsby og generelt en by med gode muligheder,” siger Bent, som også fremhæver naturen, som én af Næstveds mange fordele:

”Der er ikke langt til en fantastisk strand og ikke langt, hvis man i øvrigt ønsker oplevelser i naturen – vi har masser af skov, fx Herlufsholmskoven, og så har vi jo Rønnebæksholm.”

 

 

Låge 22: Fruens Plantage

Hvis der er noget, den 58-årige bioanalytiker Liselotte Tinglev Jacobsen er vild med, så er det natur. Derfor er Fruens Plantage hendes yndlingssted i Næstved.

”Det er så tæt på mit hjem, at jeg kan gå der ud og se, hvordan naturen forandrer sig gennem året. Det er et flot syn, når man ser træerne, som står op ad bakken, og hvordan de skifter farve alt efter årstiden. Det er ikke et særligt stort område, men der er faktisk mange muligheder; legeplads, borde og bænke, shelter, bålplads og ikke mindst bakken, som bruges af mountainbikerne,” siger Liselotte og tilføjer:

”På den side af Fruens Plantage, der vender mod Nygårdsvej, er der marker, mens Rønnebæksholm har får der græsser, så min tur derud er også dejlig.”

Midt i Fruens Plantage ligger naturdatabasen Fruens Ly. Som Liselotte nævner er der netop shelter, bålplads og borde og bænke. Man kan låne grej gratis, og der er også et muldtoilet. Dermed er naturbasen et oplagt sted for søndagsudflugt eller måske en børnefødselsdag i det fri.

Liselotte har boet i Næstved hele sit liv, og hun understreger, at der er alt, det hun har brug for:

”Det er godt at bo i Næstved, for lige meget hvor man bor, er man tæt på naturen. Vi har så mange skønne områder med forskellige naturoplevelser, og vi er tæt på vandet.”

Låge 23: Næstved Ungdomsskole

Har du en rapper, hiphopper, skater eller parkourudøver i maven, er Næstved ikke det værste sted at være ung. Et trækplaster for Næstveds unge er især Næstved Ungdomsskole for alle unge mellem 13 og 18 år. Langt de fleste tilbud på Ungdomsskolen er gratis, og der er både muligheder for undervisning, klubtilbud, projekthjælp, samtidig med at man bliver en del af nogle helt enestående fællesskaber.

16-årige Ndonje Francis er elev på Næstved Ungdomsskole. Her dyrker han parkour til den helt store guldmedalje. Det er hans største passion, og Næstved Ungdomsskole er uden sammenligning Ndonjes yndlingssted i Næstved.

Ndonje har boet i Næstved i 10 år, og det er han meget glad for.

”Det er fantastisk at bo i Næstved. Der er fred og ro,” siger Ndonje og forklarer om sit yndlingssted: ”Der er så mange muligheder på Næstved Ungdomsskole. Jeg har lært meget og fået mange venner.”

 

 

Låge 24: Sankt Mogens Helligkilde

38-årige Chris Hermansen har boet i Mogenstrup i 35 år. Og nærmest i hans baghave ligger ét af Næstved Kommunes 100 kulturmiljøer – nemlig Sankt Mogens Helligkilde.

”Det er mit yndlingssted, fordi det er Mogenstrups oprindelse, og det er fantastisk givende at udvikle og formidle byens DNA, der forankrer sig i de andre kulturmiljøer i Næstved kommune,” fortæller Chris.

Mogenstrup Kirke blev anlagt i 1100-tallet i forbindelse med den hellige offerkilde, der skulle have rødder i hedensk tid. Da kristendommen kom til Danmark, blev det gamle helligsted overtaget af kirken og derefter viet til Sct. Magnus – på dansk Skt. Mogens. Det betyder, at det faktisk er en katolsk helgen, der har lagt navn til byen Mogenstrup. Den dag i dag bliver der stadig holdt kildemarked i Mogenstrup med blandt andet loppemarked, guldgravning, ildshow og folkedans.

Mogenstrup var før en del af Fladså Kommune, men efter kommunesammenlægningen i 2007 blev byen en del af Næstved Kommune:

”Næstved kan godt føles lidt langt væk i hverdagen, men ved selv at bidrage føles det nærmere og mere relevant at være en stor kommune,” siger Chris, som til daglig studerer til serviceøkonom.

”Vi har alle muligheder, der blot bør udnyttes og formidles,” påpeger han.

Følg os på Facebook

Så mange oplevelser
har vi på siden lige nu

Husk byens mange seværdigheder – eksempelvis…

Husk også byens mange andre seværdigheder – eksempelvis…

Husk også byens mange seværdigheder i bylivet

Husk også byens mange seværdigheder i naturen

Husk også byens mange udstillinger

Husk også byens musik-oplevelser

Husk også byens foredrag – eksempelvis på…

Husk også byens sportsoplevelser

Husk også byens mange seværdigheder til børn