Vejlø Kirke

PLACEHOLDER

Vejlø kirke er en teglstensbygning fra år 1275. Inventaret præges af den berømte billedskærer fra Næstved, Abel Schrøder, der har leveret både altertavle (1669), prædikestol og stolestader (1668) samt et præste-epitafium i korets sydside fra 1640’erne.

Mest berømt er prædikestolens fantasifulde bærefigur, der forestiller et kvindeligt uhyre med dyrefjæs og kohale, og som populært bliver kaldt for ”slattenpatten” på grund af de hængende bryster, hvad der har affødt mange sagnagtige historier. Bærefiguren skal dog – som en tilsvarende under prædikestolen i Gavnø slotskapel – opfattes positivt som en mandlig trold, nemlig Trolleslægtens våbenfigur, der beskytter kirken. Forklaringen findes i en latinsk indskrift på selv prædikestolen, hvor der frit oversat til dansk står: ”Når Djævelen vil omstyrte kirkerne, så bæres de oppe af Trollernes våbentegn”.

Kirken har to klokker. Den ældste er støbt af Olaf Bendtsen i 1506, altså endnu i den katolske tid. Den yngste – det er den, der høres morgen og aften og ved gudstjenester – er støbt i København 1836; men i sig indeholder den jernmalm fra en ældre klokke, støbt i 1551 af de lybækske klokke- og kanonstøber Karsten Middeldorf.

VIDSTE DU… at Schrøders berømte Slattenpatten ”bærer” prædikestolen i Vejlø Kirke?

Læs mere her. 

Følg os på Facebook

Så mange oplevelser
har vi på siden lige nu

Husk byens mange seværdigheder – eksempelvis…

Husk også byens mange andre seværdigheder – eksempelvis…

Husk også byens mange seværdigheder i bylivet

Husk også byens mange seværdigheder i naturen

Husk også byens mange udstillinger

Husk også byens musik-oplevelser

Husk også byens foredrag – eksempelvis på…

Husk også byens sportsoplevelser

Husk også byens mange seværdigheder til børn