Munkebakken

  • Sted:
    Munkebakken, 4700 Næstved

En af byens smukkeste udsigter finder du på Munkebakken, som er en af Næstveds byparker. Munkebakken ligger i hjertet af Næstved, lige overfor banegården. Der er gode parkeringsmuligheder i Teatergade. På Munkebakken er der borde og bænke med mulighed for at nyde den medbragte mad. Derudover rummer Munkebakken et lille amfiteater, et udkigstårn og bl.a. mindestenen for Peder Bodilsen, som stiftede Skovklosteret i 1135. Munkebakken er ca. 2 ha og er på det højeste punkt 48 meter over havet.

Tidligere var der en elmeallé på Munkebakken, men elmetræerne overlevede ikke elmesygen og senere opstod idéen med at udskære skulpturer af de døde træer. Jens Andersen har udskåret munkene af døde elmetræer i 1998. For hver af munkene har Jens Andersen haft forskellige munkeordner fra Næstved som forbilleder.

Munkene på Munkebakken havde en begrænset levetid, og derfor besluttede Næstved Byråd i 2004 at sikre skulpturerne ved at få lavet aftryk til forme med henblik på at udføre bronzeafstøbninger på et senere tidspunkt. At få udført bronzeafstøbningerne var en stor udgift og derfor opstod idéen om et sponsorprojekt. Bronzemunkene kan ses på Munkebakken.
Der er stadig én munk, der søger en sponsor.

Sponsorprojektet er et samarbejdsprojekt mellem Næstved Egnens Udviklingsselskab og Næstved Kommune. Næstved Kommune og sponsoren deler udgiften og betaler hver 50.000 kr. Sponsoren får til gengæld den originale træmunk. Samtidigt får sponsoren opsat en metalplade med indgravering af firmanavn og årstal. Projektet har været en stor succes og der er kun én munk, der mangler en sponsor – Munken med rosenkransen.

Derudover er der mulighed for at være medsponsor, hvilket medfører, at der opsættes en bronzemunk på et udvalgt sted i midtbyen, som historisk kan føres tilbage til de munkeordener, der tilhørte Næstved. Som medsponsor betales 25.000 kr. og medsponsoren får opsat en metalplade med firmanavn sammen med de andre sponsorer. Kontaktperson for sponsorprojektet er stadsgartner Grith Neel Andersen. Du kan skrive til Grith på mailadressen: grian@naestved.dk

 

Følg os på Facebook

Følg os på Instagram

Så mange oplevelser
har vi på siden lige nu

Husk også byens scener – se eksempelvis…