Mød 24 par kloge hænder

Velkommen til Mærk Næstveds julekalender 2018

Den 1.-24. december varmer vi op til DM i Skills, som løber af stablen i Næstved til april.
Derfor sætter vi spot på en stribe af dygtige lærlinge og elever i Næstved Kommune.
Vi glæder os til at give ordet til 24 par kloge hænder – fremtidens faglærte arbejdskraft.

Psst! Hvis du følger med i julekalenderen ovre på Mærk Næstveds facebookside, kan du dagligt deltage i en konkurrence om flotte oplevelsespræmier.
Vinderne offentliggør vi nederst på siden her.

LÅGE 1:

Elektrikerlærlingen Frederik fra EUC Sjælland i Næstved var den første lokale elev, der kvalificerede sig til DM i Skills. Han har et gyldent råd til dig, der skal i gang med julebelysningen i haven:

”Husk at tætne kontakten, så den ikke får fugt fra vand og sne, når du hænger lyskæder op i haven til jul. Prøv med en plasticpose henover eller sørg for at lægge ledningen inden for eller i carporten. Det ser smukt ud med den flotte julebelysning, men det er ikke så sjovt med kortslutninger”.

Til april skal Frederik dyste om guldet blandt landets dygtigste elektrikerelever til finalen i Arena Næstved.

”Det er fedt at få chancen. Jeg glæder mig til at se hele set-up’et og showet. Jeg vil jo gerne vinde, så jeg kommer selvfølgelig til at få kriller i maven, når vi nærmer os. Det bliver nok tidspresset, der bliver den største udfordring”, siger Frederik og tilføjer med et smil: ”Der kommer jo nok også nogle stykker og kigger på”.

Vi gætter i hvert fald på, at kollegaerne fra A&O Carstensen vil være blandt publikum til konkurrencen. Det er nemlig her, Frederik er i lære og begejstres over den store variation i elektrikerfaget:

”Vi har virkelig mange forskellige opgaver og ved aldrig, hvad den næste dag byder på. Det var også grunden til, jeg valgte at gå denne vej. Da jeg fandt ud af hvilket kæmpe område, jeg kan bruge min uddannelse til, var jeg ikke i tvivl. At være elektriker handler ikke kun om en stikkontakt, men meget mere: Robotter, kaffemaskiner, alarmer, programmering… Det udvikler sig hele tiden”.

LÅGE 2:

Mikkel fra Mogenstrup og Marc fra Næstved er begge i lære som klejnsmede hos Stål & Design. De har for nylig været ombord på projektet med opførelsen af det spektakulære Camp Adventure udsigtstårn ved Rønnede. En helt speciel opgave der passer de to passionerede lærlinge godt.

”Det er noget særligt at være med til at bygge det 45 meter høje tårn – der er jo kun ét af slagsen”, fortæller 27-årige Marc, der altid har drømt om at blive klejnsmed.

”Som barn elskede jeg LEGO. At være klejnsmed er lidt som at lege med store LEGO klodser. Du har noget jern, som du saver til, og så kan du lave en konstruktion. Det er fedt at bygge og skabe”, forklarer Marc, der da også har byens byggemarkeder som sine personlige Næstved-favoritter: ”De er som legelande for mig”.

Mikkel på 18 år udpeger Nisseringen nær Toksværd som sit favoritsted i Næstved Kommune. Her har han i 13 år kørt motocross sammen med nogle af sine bedste venner. Maskiner, teknologi og spørgsmål om, hvordan tingene hænger sammen, har altid tiltrukket Mikkel – og denne fascination var også grunden til, at han gik efter en EUX uddannelse som klejnsmed ved EUC Sjælland efter folkeskolen. Dermed har han mulighed for at videreuddanne sig senere hen – måske til maskinmester eller ingeniør:

”Jeg har altid været målrettet lige siden folkeskolen. Jeg har taget den her uddannelse for at sikre mig et job i fremtiden. Jeg vil gerne arbejde med udvinding af energi”.

LÅGE 3:

Vi går all in på hygge og sammenkomster i december. Men kan du og familien også blive helt svedt ved tanken om de mange sociale arrangementer på arbejdet, i skolen, daginstitutionen og med vennerne? Så har 18-årige Hilal fra Næstved et par bud på hjemmeaktiviteter, som måske kan få familien ned i gear. Hun er i gang med uddannelsen som pædagogisk assistent på ZBC Sjælland og har senest været i praktik i Akaciehuset, som er et specialiseret dagtilbud for 0-6årige. Her er hun kommet tæt på børn gennem leg og daglige gøremål og ved derfor, hvad der typisk fungerer godt for de små:

”Dans er en god måde at være fysisk aktiv på og styrker barnets udtrykskompetencer, fantasi, kreativitet, sanser og koncentration. Så man kunne fx koreografere en dans til en julesang sammen med børnene. Det er også hyggeligt at fordybe sig med klippe-klistre i forskellige materialer, og endelig er bagning både underholdende og lærerigt for alle størrelser”, foreslår Hilal.

Hilal valgte sin uddannelse, fordi hun elsker at hjælpe og være sammen med børn og unge. Hun betragter uddannelsen som pædagogisk assistent som et middel til senere at videreuddanne sig til pædagog, da hun drømmer om at arbejde i en SFO eller en børnehave.

”Det bedste ved mit fag er relationerne. Jeg kan rigtig godt lide at danne tætte relationer med mennesker, samt få muligheden for at være med til de forskellige livsprocesser og udviklinger, det enkelte individ gennemgår”, fortæller Hilal.

LÅGE 4:

Da 21-årige Jannick startede på gartneruddannelsen på ZBC var det fordi, han gerne ville ud i den friske luft og bruge sine hænder. Til at starte med troede han, at han skulle være grøn gartner. Siden fik han en læreplads som anlægsgartner i Næstved Kommune, hvor han fik smag for maskiner, fliser og sten.

”Jeg synes der er mere udfordring i det grå gartnerarbejde. Jeg elsker at køre sand og grus ud med traktor og at køre sten frem og tilbage med minilæsseren. Det er tilfredsstillende at se et flot resultat – at man har brugt sin kreative side og kan se, at man gør folk glade”, fortæller den kommende anlægsgartner.
Det er fx belægningsopgaver i børnehaver, der gør Jannick særlig stolt. Her har han været med til at lave sandkasser og opretning af belægning, så børnene ikke falder på legepladsen.

”Mine yndlingssteder i Næstved Kommune er de nye steder – dér hvor jeg ikke har været før. Jeg elsker at komme ud til nye steder med nye opgaver. Man snakker med mange nye mennesker hele tiden og får ros for sit arbejde”, fortæller Jannick, der tydeligt kan mærke, at han har udviklet sig under sin uddannelse.

”Jeg startede med at være meget genert. Men gennem min uddannelse og min læreplads er jeg blevet meget mere åben og god til at snakke med folk. Man er nødt til at være åben, for man snakker jo med sine kollegaer og med andre, når vi skal forklare, hvad vi laver. Og man skal bare springe ud i det, for der er altid nogen, der gerne vil lytte”.

LÅGE 5:

Plejer du at få vin i julegave af din arbejdsplads? Så er du vist ikke den eneste. Op til jul bliver der nemlig fragtet ekstra mange vin hos Palles Fragt, hvor 21-årige Nikolaj er i lære som vejgodschauffør.

”Vi kan godt mærke vi har særligt travlt i juletiden, hvor mange virksomheder skal have leveret varer til medarbejdernes julegaver – det er især vin, der er tale om”, fortæller Nikolaj.

Til foråret skal Nikolaj tage sin svendeprøve – så bliver han udlært i uddannelsen Transport & Logistik, som han har taget på EUC Sjælland og hos Palles Fragt.

”Jeg valgte denne uddannelse på grund af friheden. Jeg læsser bilen om morgenen og passer mig selv i løbet af arbejdsdagen, samtidig med jeg møder mange mennesker. Hver bil har sin rute med afhentninger og leveringer hos både terminaler, private og virksomheder”, forklarer Nikolaj om sit fag.
Palles Fragt kører på Sydsjælland, og Nikolaj fremhæver sine mange ture fra Næstved by til Karrebæksminde.

”Jeg kan særligt godt lide turen til Karrebæksminde. Her kan jeg nyde den flotte udsigt over vandet, mens jeg holder min frokostpause”.

LÅGE 6:

Fra skoletræt gymnasieelev til Sjællands bedste VVS-elev. Den forvandling har 23-årige Jonas fra Agerup gennemgået. To år inde i sit gymnasieforløb droppede han ud, fordi han simpelthen var kørt død i det. Jonas kastede sig i stedet over VVS-faget på EUC – og det viste sig at være en rigtig god idé! I efteråret sikrede han sig nemlig titlen som regionens bedste VVS-elev og skal dermed dyste til DM i Skills til april.

Til hverdag er Jonas lærling hos Emil Hansen & Søn og laver alt inden for montage af badeværelsemøbler, sanitet, varmtvandsbeholder-udskiftning, skorstens-inddækning og meget andet:

”Lige nu har vi mest travlt med at sørge for, at hr. og fru Jensens varmekilder virker, så de ikke kommer til at fryse i vinterkulden. Det bedste ved mit fag er netop kundekontakten, hvor man hjælper med at løse folks problemer – man føler sig næsten som en af hverdagens helte”, siger Jonas.

Om Jonas også bliver en Skills-helt ved Danmarksmesterskaberne, finder vi ud af til foråret, når han skal dyste i Arena Næstved:

”Det er 100% stressniveauet, der vil være mest udfordrende. Hvis du fejler på den her scene, er der altså mange mennesker, der har deres øjne på dig. Det kan godt blive en udfordring, hvis man ikke tackler det ordentligt”, siger Jonas, der samtidig glæder sig helt vildt.

LÅGE 7:

Oliver på 19 år er en ægte næstveder. Hans forældre flyttede nemlig til Næstved to måneder før han blev født, så han har boet i byen hele sit liv. De sidste 10-12 år har han især brugt meget tid i Næstved hallerne, hvor han har spillet badminton på højt plan. I dag er han glad for at bruge byen med sine venner:

”Jeg går i byen med drengene. Vi tager på Sepps og Cheers eller vi ryger en vandpibe sammen. Jeg bruger meget tid i byen efter arbejde”, fortæller Oliver.

Arbejdet foregår i tøjbutikken Mr, hvor Oliver er butikselev. Han har altid haft en passion for tøj og mode, så da han under sit sabbatår efter handelsskolen blev tilbudt en elevplads i Mr med udsigt til fuldtidsarbejde, fast løn og en uddannelse, passede det Oliver helt perfekt. Her bliver han kastet ud i mange forskellige opgaver:

”Jeg gør rent i frokoststuen, jeg kører ture til skrædderen med varer, som kunderne skal have lagt op. Jeg bliver også sendt ud med varer til vores outlet i Sct. Jørgens Park eller til Næstved Storcenter. Andre gange kører jeg varer med print og tryk til virksomheder fra vores erhvervsafdeling. Ingen dage er ens”, forklarer Oliver, der dog ikke er i tvivl om, hvilken opgave, han holder mest af:

”Det er hyggeligt at ekspedere folk og gå og snakke med dem”.

LÅGE 8:

Anja fra Skælskør er én af dem, der dagligt er med til at producere ernæringsrigtig hverdagsmad til pensionister, daginstitutioner og kantiner i Næstved Kommune. Hun er nemlig i lære som ernæringsassistent hos Næstved Madservice.

”Jeg møder typisk ind kl. 6.30, hvor vi alle går i gang med at producere forskellige måltider. I Næstved Madservice er køkkenet delt op i en grønt afdeling, diæt afdeling, normal kost afdeling og en smørrebrød afdeling. I min nuværende afdeling anretter vi pålægsfade og frokostpakker til plejecentrene og kantinerne. Nogle dage har vi bestillinger af smørrebrød og clubsandwich til forskellige arrangementer. Sidst på dagen står den på rengøring og vi gør klar til næste dag”, fortæller Anja om hverdagen på sin læreplads.

Anja har altid været meget madinteresseret, men kokkens arbejdstider passede ikke ind i hendes hverdag, så derfor faldt valget på uddannelsen som ernæringsassistent, hvor der er tidlige arbejdstider. På uddannelsen lærer hun om kroppen og dens biologi i forhold til hvad de nordiske næringsstofanbefalinger lyder på – det vil sige viden om fedtprocenter, kulhydrater, kostfibre og fordøjelse. Derfor ved Anja også, hvordan julens fristelser kan gøres sunde og kaloriefattige:

”Den varme rødkål kan byttes ud med en rigtig sprød rødkålssalat, som er en fryd for smagsløgene og som bidrager med en masse antioxidanter. Man kan også bytte den klassiske risalamande ud med en sund version, som er lavet på græsk yogurt og hytteost, der begge har et højt proteinindhold”.

LÅGE 9:

Mon en tømrerlærling ved, hvordan man undgår tømmermænd efter julefrokosten?
Vi spurgte 20-årige Patrick fra Næstved, der gerne deler et godt råd, selvom han ikke er helt sikker på, om han altid husker at følge det:

”Drik vand hver 2. gang – det plejer min mor i hvert fald at sige”.

Til gengæld er Patrick sikker på, hvad der driver ham i arbejdet på sin læreplads hos H. Nielsen & Søn:
”Jeg har fx været med til at lave en totalrenovering af taget på et boligbyggeri i København. Det var en virkelig fed følelse af kigge på det færdige tag – det er altid en rar følelse at sige til sig selv, at ”det her har jeg bygget”. Man står jo med andres ting i hånden, så man vil gerne have at resultatet bliver godt”.

Martin på 28 år har en fortid inden for shipping. Nu er han gået i voksenlære – også hos H. Nielsen & Søn – og dét har han ikke fortrudt et sekund:

”Det er et virkelig dejligt håndværk. Jeg laver mange forskellige ting i serviceafdelingen – det kan fx være at lægge gulv eller at skifte vinduer hos hr. og fru Jensen. Det er bare fedt at kunne bruge sine hænder og gøre tingene selv – at se sine resultater meget konkret”, fortæller Martin om sit skifte til tømrerfaget.

LÅGE 10:

29-årige Sanel fra Næstved er egentlig oprindeligt uddannet butiksmedhjælper. Men en dag fortalte hans gode ven, at han ville starte på uddannelsen som industritekniker, og det gav Sanel lyst til også at begynde på noget nyt. De to startede på samme hold på EUC – Sanel valgte at gå klejnsmed-vejen og kom i lære hos Allsteal by Ropox i Næstved.

”Det var arbejdet i metal, der fik mig til at vælge faget. Jeg har altid godt kunnet lide at konstruere og sætte ting sammen, så de får en funktion. Jeg er især glad for at svejse rammer – for eksempel til havelåger og hegn”, fortæller Sanel.

Gennem sin læretid hos Ropox har Sanel været omkring stort set alle typer opgaver inden for klejnsmedefaget. I fremtiden drømmer han om at komme til at arbejde på en boreplatform, for som Sanel siger:

”Jeg vil gerne tjene gode penge”.

LÅGE 11:

Emil fra Mogenstrup er murerlærling. Han er 18 år og vidste meget tidligt, at han ville gå efter at blive murer. Allerede i folkeskolen var han i erhvervspraktik hos H. Nielsen & Søn – her vendte han tilbage til senere, da han skulle finde en læreplads under sin mureruddannelse på EUC Sjælland. Dét har han ikke fortrudt et sekund, for Emil elsker sit fag:

”En af de mest spændende opgaver, jeg har været med på, var i Vestre Fængsel. Her har vi bygget celler til de nye fanger. Det har været sjovt, fordi jeg har lavet lidt af det hele: Muret, pudset vægge og sat fliser op”, fortæller Emil om sit arbejde.

Emil har ikke helt bestemt sig endnu, men han vil gerne enten være skalmurer eller flisemurer. Skalmureren lægger kun mursten, mens en flisemurer kun sætter fliser op. Én ting er dog sikker – Emil kommer til at bo i Næstved området altid, for som han siger:

”Jeg kan bare godt lide Næstved. Her er godt at gå i byen. Mit yndlingssted i hele Næstved Kommune må nok være min kærestes lejlighed”.

LÅGE 12:

Er du træt af at spise det samme til julemiddagen hvert år?
Så skulle du måske følge det gode råd fra kokkeeleven Stefan, som synes man skal kaste sig ud i at variere julemaden noget mere:

”Prøv noget nyt, så det ikke altid er det samme hvert år. Prøv fx at braisere svinekammen. Eller hvad med at supplere agurkesalaten med syltede rødløg? Der er masser af muligheder”, foreslår Stefan.

23-årige Stefan er fra Næstved og er til dagligt kokkeelev på Gulerodshuset. Han har altid elsket at lave mad lige siden han som barn brugte masser af tid i køkkenet sammen med sin far. Derfor var det et helt naturligt valg for ham at forfølge drømmen om at arbejde i restaurationsbranchen.

”Jeg vil gerne hele tiden lære nyt og afprøve nye måder at lave maden på. Og så er noget af det bedste ved mit fag sammenholdet, man får, når man arbejder så tæt sammen i køkkenet – man er der virkelig for hinanden”, fortæller Stefan begejstret.

LÅGE 13:

På rette hylde – det kan man vist roligt sige om Tobias fra Haslev. Han er nemlig lager og logistik lærling hos Novenco i Næstved og er vild med det. Det var allerede i folkeskolen, han første gang stiftede bekendtskab med lageret hos Novenco – her var han nemlig i erhvervspraktik, og da produktionschefen kom og tilbød ham en læreplads, takkede han hurtigt ja. Han har ikke fortrudt et sekund siden.

”Jeg kan godt lide, at man bliver udfordret både fysisk og mentalt. Det er også spændende, at alle dage er forskellige – jeg elsker at møde ind om morgenen uden at vide helt præcist, hvad dagen bringer”, forklarer Tobias.

Når Tobias er udlært, drømmer han om at starte op som selvstændig med et lager, hvor folk kan opbevare de ting, de ikke har plads til i hjemmet. Mon ikke det er de helt rigtige planer, for Tobias lader virkelig til at være mere tjekket end de fleste, når det kommer til opbevaring. Han har fx et tip til de af os, der gerne vil holde bedre styr på kasserne med julepynt:

”Derhjemme gør jeg selv det, at jeg pakker julepynten ned i plastikkasser. Og så har jeg lavet et lille skema i Word, hvor der står, hvad der er i, så det er nemmere at danne sig et overblik over, hvad der skal på træet og hvad der skal pyntes op med i hjemmet”, fortæller Tobias.

Sådan, siger vi bare!

LÅGE 14:

Ronnie på 31 år elsker sin hjemby, Næstved. Her har han altid boet og her bliver han.

”Jeg hører til i Næstved. Flere af mine venner er flyttet til København, men jeg er ikke så glad for storbyen. Næstved har en tilpas god størrelse – uden at være bondsk”, forklarer Ronnie.

Selvom Ronnies rødder er solidt plantet i Næstved, så pendler han gerne til sin læreplads. Han har ikke fundet den endnu, men han leder med lys og lygte over hele Sjælland. Han ønsker sig nemlig brændende at arbejde med IT netværksforbindelser i fremtiden. Grundforløbene i uddannelsen som IT-supporter og datatekniker er han ved at tage på EUC i Næstved.

”Det bedste ved mit fag er muligheden for fordybelse. Jeg elsker udfordringer og at forstå, hvordan tingene hænger sammen. Arbejdet med opsætning, analyse og fejlretning af netværk er bare super spændende”, siger Ronnie.

Ronnies passion for IT afspejler sig da også i hans højeste julegaveønske:
”Jeg kunne jo godt sige et par nye bukser – men jeg ønsker mig allermest en ny CPU – altså centralenheden i en computer”.

LÅGE 15:

Det er nok ikke mange 25-årige, der ønsker sig en drejebænk i julegave. Men det gør klejnsmedelærling Michael fra Lundby. Han betegner nemlig sig selv som en supernørd. Han elsker at løse problemer og bliver så opslugt, at han kan finde på at programmere en robot i løbet af en weekend.

”Det bedste ved mit fag er udviklingen i det – der er hele tiden noget nyt. At være klejnsmed er ikke bare at tæve jern hele dagen. Det handler også om svejserobotter, laserskærere og at programmere nye maskiner”, fortæller Michael, der er topengageret på sin læreplads, Novenco, i Næstved.

”Novenco er et fantastisk sted at være i lære – her er masser af udfordringer og vi har det godt socialt. Vi er mange lærlinge, og jeg oplever, at vi får lov at udvikle os. Vi er ikke kun ude på værkstedet – jeg har selv været med på kontoret for at tegne og udvikle værktøj. Det er fedt at få lov og være med i designfasen”, siger Michael, der også glæder sig over muligheden for at tage på kurser og engagere sig i fx det lokale uddannelsesudvalg for smede.

LÅGE 16:

Julie Sofie fra Boeslunde er bidt af en gal islænderhest. Hendes forældre har 25 af slagsen og selv har hun to. Hun rider på højt plan og er blevet nummer 10 som ungrytter i DM. Når hestene skal have sko på, trækker Julie Sofie på erfaringerne med metal fra All Steal by Ropox, hvor hun er i lære som industritekniker. Sammen med sin papfar kan hun nemlig selv give hestene sko på og pudse dem af.

”Livet med hestene har nok gjort, at jeg som pige ikke synes det er farligt at arbejde med det materiale. Jeg valgte uddannelsen, fordi jeg synes det er spændende at arbejde i metal. Man kan jo skabe alt – det er kun fantasien, der sætter grænser”, fortæller Julie Sofie.

Andreas fra Næstved er også i lære som industritekniker hos All Steal by Ropox. Både han og Julie Sofie arbejder ved drejebænke, som de programmerer ved hjælp af koordinatsystem. Med maskinerne skaber de dele af fx stål, aluminium og plastic til de konstruktioner, som All Steal by Ropox leverer. Julie Sofie håber at kunne blive hos All Steal by Ropox, når hun er udlært, mens Andreas gerne vil læse videre:

”Jeg vil gerne læse til maskiningeniør på DTU, fordi jeg gerne selv vil udvikle produkter. På All Steal by Ropox får jeg en rigtig god baggrundsviden om, hvad der foregår bag alle beregningerne, fordi jeg har fingrene helt nede i det. Det tror jeg er en fordel, når jeg skal læse videre”, siger Andreas.

 

KONKURRENCE-VINDERE PÅ FACEBOOK:
1. DEC. – 2 x billetter til Grøn Koncert 2019: Heidi Nanette Bonde Petersen
2. DEC. – 2 x billetter til julekoncert med Julie Berthelsen: Lisbeth Hedebo Schomann
3. DEC. – Biograf-gavekort for 2 personer til Bio Næstved: Aneste Fredskov
4. DEC. – Gavekort 200 kr. til Næstved Storcenter: Jette Elisa
5. DEC. – 2 x entrébilletter til Gavnø Slot: Jette Christensen
6. DEC. – 2 x billetter til julekoncert med Jesper Lundgaard: Annelise Jensen
7. DEC. – Næssi goodiebag inkl. koncertbilletter: Marianne Egebjerg Frederiksen
8. DEC. – Guld sæsonkort 2019 til BonBon-Land: Kristina Preuss Osterkryger
9. DEC. – 4 x billetter til Dansk Rakkerpaks forestilling “Mirakolinas fodbad”: Julie Borup
10. DEC. – Biograf-gavekort for 2 personer til Nordisk Film Biografer Næstved: Gudrun Philipsen
11. DEC. – 2 x billetter til Gavnø Go Fly: Helle Bøgebo
12. DEC. – 2 x entré til Rønnebæksholms udstilling “Fantasmer” inkl. 2 x kaffe: Eydna Gudmundsson
13. DEC. – 2 x billetter til musik-og komedieshow Släpstick på Grønnegades Kaserne Kulturcenter: Lene Hansen

Følg os på Facebook

Følg os på Instagram

Så mange oplevelser
har vi på siden lige nu

Husk byens mange seværdigheder – eksempelvis…

Husk også byens mange andre seværdigheder – eksempelvis…

Husk også byens mange seværdigheder i bylivet

Husk også byens mange seværdigheder i naturen

Husk også byens mange udstillinger

Husk også byens musik-oplevelser

Husk også byens foredrag – eksempelvis på…

Husk også byens sportsoplevelser

Husk også byens mange seværdigheder til børn